3 Ağustos 2007 Cuma

Mülk satışında sıra Norveç modelinde


Yabancılara mülk satışından daha çok gelir elde etmeyi planlayan Maliye Bakanlığı, şimdi de Norveç modelini uygulamaya sokuyor. 5 bin emekli için, huzurevi, hastane, otel gibi tesislere sahip turizm kentleri kurulacak.

Yabancılara mülk satışı için İspanya modeli üzerinden çalışmalara başlayan Maliye Bakanlığı, şimdi de rotayı Norveç’e çevirdi. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın önümüzdeki günlerde inceleme yapmak üzere bu ülkeye gitmesi bekleniyor.

Nüfusunun yarısından fazlası yaşlı olan Norveç, emekli maaşı ve sağlık giderleri ile bütçesine yük olan bu kesimi Türkiye gibi ülkelere göndererek maliyeti azaltmayı amaçlıyor.

TURİZM KENTİ KURULACAK

Norveç Sosyal Güvenlik Bakanlığı, açtığı ihaleyle çeşitli ülkelere huzur evi, hastane, otel gibi unsurları içinde barındıran turizm kentleri kurduruyor. Bunun bir örneği olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından İzmir-Reisdere’de turizm kenti inşa edilecek. İhale ilanı da verilen projeye Maliye Bakanlığı arazi tahsis etti. Turizm kentlerinin yanı sıra, mevcut tesisler de kiralanabiliyor. Özellikle termal tesisler hastaların tedavisi için kullanılıyor.

İSPANYA MODELİ 2007’NİN SONUNA KADAR BAŞLIYOR

Daha çok sahilde inşa edilen sitelerin proje aşamasında yabancılara satılarak işletilmesi anlamına gelen İspanya modeli için de 21 ile ekip gönderildi. Maliye Bakanlığı yetkilileri İspanya’nın bu modelle son 10 yılda 350 milyar Euro’luk yabancı sermaye çektiğini belirterek, 20 gün içinde bu modele uygun yerlerin tespit edileceğini söyledi. Uygulamanınsa önümüzdeki yıla kadar başlatılması planlanıyor.

Hiç yorum yok: