3 Ağustos 2007 Cuma

KONUTLAR TOPTAN SATILACAK FİYATLAR YÜZDE 15 DÜŞECEK

Konutta 'toptan' fiyat dönemi

Konut alıcılarının kooperatif şikayetleri müteahhitleri çözüme yöneltti. Eston, kooperatiflere konutu toptan satıp fiyatları yüzde 15 düşürecek

Türkiye’deki konut kooperatifçiliğinin geçmişi 1930’lu yıllara dayanmasına karşılık, kooperatiflerin gerek organizasyon gerekse mali yönden yaşadığı güçlükler halen devam ediyor. Konut ihtiyacını karşılamak üzere kooperatife girmiş ancak konutun ne zaman tamamlanacağına yönelik belirsizlik yaşayan alıcıların endişelerini artık müteahhit firmalar giderecek. Bu kapsamda ilk adımı atan Eston, ilk kez uygulayacağı ’talep örgütlenmesi’ modelini getiriyor. Model kapsamında, bir kooperatif altında örgütlenmiş alıcılar Eston’un hazır projesinden toplu olarak ev satın alacak. Böylece projeye hazır müşteri bulan Eston, evleri yüzde 15 daha ucuz verebilecek.

Sistemin taşeronluk anlamına gelmediğini vurgulayan Eston Yapı Genel Müdürü Salih Kuzu, “Biz sadece satışı gerçekleştiriyoruz, onlar da müşteriyi örgütleyip bize getiriyor” dedi. Kuzu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu işbirliği ile alıcılara hem evleri daha uygun fiyata verecek, hem de ne zaman biteceğini garanti edeceğiz. Ayrıca kredi avantajımızı da kullanıyoruz.”

SIRA OLUŞTU

Eston Grubu’nun bu yöntemle satacağı ilk proje ise Yakupluda 830 daireden oluşan Reşadiye Evleri. Kuzu, “İlk olarak biri kendi çalışanlarımızın, diğeri bir başka grubun çalışanlarının oluşturduğu 2 kooperatifle anlaşmak üzereyiz. 3-4 gruptan talep geldi” dedi.

Müteahhit kooperatif dönemi kapanacak

Türkiye Kent Kooperatifleri Merkez Birliği eski Başkanı Oğuz Soydan, 1 ay önce 5528 sayılı Kurumlar Vergisi Yasası’na müteahhitlerin bir araya gelip kooperatif kurarak dolandırıcılık yapmasını engelleyen bir madde konulduğunu açıkladı. 1 Ocak 2007’den itibaren yürürlüğe giren maddeye uyulmaması durumunda kişiler 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına çaptırılacak. Yasanın kooperatifçiliği canlandıracağı ve sektöre güven getireceği belirtiliyor.

Hiç yorum yok: